3 lucruri de făcut când începi o afacere nouă SRL sau PFA

Articolul de astăzi va fi mai scurt, dar sper să fie de folos tuturor celor care încep o afacere nouă și nu au mai avut în trecut altă firmă sau PFA și nu au multe informații legate de modul de funcționare al unei forme legale de organizare (SRL sau PFA).

Trecem subtil peste recomandarea de a contacta un contabil imediat ce ați primit actele de înființare de la Registrul Comertului.

Dacă ați devenit proaspătul titular al primului Dvs. SRL sau PFA, cu siguranță vă doriți ca activitatea să înceapă lin, fără evenimente neplăcute legate de ANAF sau alte instituții ale statului.

Primul Dvs.gând este cum să demarați business-ul, cum să găsiți clienți, să finalizați site-ul, să găsiți furnizori (cei care aveți activități pe online), fiind convinși că până încă nu aveți activitate, respectiv nu aveți vânzări, cu siguranță nu aveți nici o obligație față de stat.

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa.

Vă enumerăm mai jos 3 lucruri de făcut când începi o afacere nouă:

1.Dacă ați înființat un SRL, puteți fi pus în situația în care trebuia deja să depuneți prima declarație la ANAF, chiar dacă încă nu ați început activitatea.

De exemplu, dacă data eliberării actelor de inființare a societății, pe care le-ați primit de la ONRC au data eliberării 28 martie 2021, atunci, trebuia depusă declarația privind venitul microîntreprinderilor, până la data de 26.04.2021.
Declarația se depune pe zero, chiar dacă încă nu ați început activitatea.

Recomandare:
Vă rugăm să verificați status-ul firmei Dvs. pe site-ul anaf mfinante.ro, unde puteți verifica dacă societatea Dvs.are înregistrat corect în vectorul fiscal statutul de microîntreprindere.
Am întâlnit în ultima vreme multe cazuri în care societatea nu a avut nici o înregistrare în vectorul ANAF.

2.În 30 de zile de la eliberarea actelor de către ONRC, aveți obligația de a achiziționa de la ANAF, Registrul Unic de Control.
Acest registru se păstrează la sediul firmei și vă este solicitat ori de câte ori veți avea un control de la autoritățile statului.
Dacă aveți deschise puncte de lucru, se achiziționează câte un Registru Unic pentru fiecare punct de lucru.

3.La începerea activității și ulterior în fiecare an, trebuie să emiteți o decizie internă prin care desemnați o persoană din cadrul firmei, care va gestiona seriile și numerele de facturi pe care societatea Dvs. le va utiliza.
Puteți descărca de pe site-ul nostru un model decizie numere facturi.

Referitor la PFA-uri, acestea au obligația ca în termen 30 de zile de la eliberarea documentelor de la ONRC, să depună la ANAF Declarația Unică pentru veniturile estimate.
În vederea depunerii Declarației Unice, se va crea anterior un cont pe Sațiul Privat Virtual pe platforma ANAF (SPV).

Recomandare:
Se poate utiliza ca metodă de creare a contului, identificarea vizuală.În acest fel, nu mai trebuie să vă deplasați la ANAF, activarea contului se face online, pe baza unei programări anterioare.

Dacă doriți să aflați mai multe informații de la consultanții noștri, datele de contact sunt:

Telefon: 0741 228 697
contact@contabilitatepebune.ro

Suntem sociali: