PFA cu norma de venit – calculator PFA

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) pot fi impozitate in doua modalitati:

PFA impozitate in Sistem Real
PFA impozitate la Norma de Venit

PFA impozitate in Sistem Real sunt sunt impozitate in functie de profitul rezultat din diferenta intre veniturile realizate si cheltuielile efectuate in cursul unui an.
Facem precizarea ca in cazul PFA-urilor impozitate in Sistem Real, veniturile sunt considerate realizate doar atunci cand sunt incasate, iar cheltuielile sunt efectuate doar atunci cand sunt platite.
Cheltuielile care sunt luate in considerare la calculul impozitului, sunt denumite cheltuieli deductibile si trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a putea fi luate in considerare.Puteti citi aici care sunt conditiile.

Ce este norma de venit?

Norma de venit este o suma fixa pe care o stabileste ANAF-ul in fiecare an, pentru anumite activitati identificate prin codul CAEN si care este diferita de la un judet la altul.
Norma de venit luata in calcul, este cea din judetul in care are sediu PFA-ul, nu cea in care are domiciliul titularul PFA-ului.

Cine poate utiliza impozitarea la norma de venit?

Norma de venit poate fi utilizata de catre PFA-urile care au codul CAEN prevazut in lista nu normele de venit elaborata de ANAF.Aceasta lista, pentru anul 2019, poate fi consultata aici:

Este obligatoriu sa se aplice norma de venit?

In situatia in care activitatea desfasurata de un PFA se regaseste in lista cu codurile CAEN care se incadreaza la norma de venit, acest PFA poate opta, fie sa folosesca norma de venit, fie sa utilizeze sistemul de calcul in sistem real.
Optiunea nu este valabila si in cazul opus, in care un PFA nu se incadreaza cu codul sau CAEN in lista ANAF, acesta nu poate opta pentru norma de venit, ci trebuie sa folosesca obligatoriu sistemul real.

Cand se trece obligatoriu de la norma de venit la sistemul real?

Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, la un curs de schimb mediu anual comunicat de BNR la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Ce obligatii exista pentru un PFA cu norma de venit?

Dupa ce este infiintat PFA-ul, in termen de 30 de zile de la infiintare, se va depune de catre titularul PFA-ului, Declaratia Unica.

Se face regularizarea impozitului in anul urmator la PFA cu norma de venit?

PFA cu norma de venit nu trebuie sa faca regularizare de impozit, deoarece acesta se considera final.

Ce taxe datoreaza un PFA impozitat la norma de venit?

Pentru a stabili ce taxe are un PFA de achitat la stat, atat in ce priveste impozitul pe venitul PFA la norma de venit, cat si in ce priveste contributiile la pensie (CAS) si la sanatate (CASS), trebuie luat in calcul plafonul anual care reprezinta echivalentul a 12 salarii minime pe economie (in anul 2019 plafonul este 2080 lei *12 luni = 24.960 lei).
Daca norma de venit stabilita de ANAF pentru activitatea si judetul PFA-ului intr-un an depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie, trebuie luata in considerare contributia la CAS si CASS, care se datoreaza obligatoriu.

Ce inseamna ajustarea normei de venit?

Ajustarea normei de venit reprezinta aplicarea unui coeficient de reducere a normei, in functie de anumite criterii stabilite de ANAF.
Cateva exemple de reducere a normei de venit:

  • contribuabilii angajati cu contract individual de munca cu program de 8 ore/zi
  • pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate
  • pentru femeile in varsta de 60 ani si barbatii in varsta de peste 65 ani
  • contribuabilii care incep activitatea in cursul anului
  • contribuabilii care isi inceteaza activitatea in cursul anului

Facem referire in special la ultimele doua variante: inceperea activitatii in cursul anului si incetarea activitatatii in cursul anului.
In situatia in care un PFA cu norma de venit isi incepe activitatea in cursul anului, acesta va trebui sa tina cont la depunerea declaratiei unice, de recalcularea normei de venit.
Norma de venit stabilita de ANAF este aferenta celor 12 luni din an.
Recalcularea normei se face prin ponderarea timpului efectiv de existenta a PFA-ului intr-un an.
Se imparte norma de venit datorata la 365 zile si se inmulteste cu nr.de zile de existenta a PFA-ului.
Suma rezultata se compara cu plafonul celor 12 salarii minime pe economie, plafon care si el trebuie recalculat.
Recalcularea plafonului se face prin impartirea plafonului anual la 12 luni si inmultirea cu cate luni de existenta are PFA-ul.

Cum se procedeaza cand sunt mai multe activitati autorizate (cu CAEN diferit)?

Daca un PFA desfasoara mai multe activitati independente, venitul net se stabileşte prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
Recalcularea normei se face pe fiecare activitate in parte.

Va punem la dispozitie un calculator venituri PFA la norma de venit, care va ajuta sa faceti simulari de venituri si taxe, precum si sumele nete ramase dupa calcularea taxelor datorate catre stat.
Pentru a efectua calculul venitului, introduceti norma de venit recalculata pentru activitatea dorita.
In urma sumelor introduse, se va compara rezultatul cu plafonul de 12 salarii minime, urmand sa se recalculeze si restul contributiilor.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre veniturile PFA, despre Declaratia Unica, sau alte informatii legate de activitati independente, nu ezitati sa ne contactati.

Telefon: 0741 228 697

Limitarea responsabilitatii

Acest calculator este pus la dispozitia dumneavoastra pentru a fi folosit numai cu scopul efectuarii unor simulari/ estimari privind calculul impozitului pe venitul PFA in sistem real. Acest calculator pentru calcularea impozitului pe venitul PFA in sistem real nu acopera toate particularitatile posibile.
LIN Premium Conta isi declina orice responsabilitate fata de orice persoana cu privire la orice fapt rezultat ca urmare a utilizarii acestui calculator pentru calcularea impozitului pe venitul PFA in sistem real. Recomandam sa solicitati o analiza a cazului dumneavoastra si o opinie personalizata inainte de a intreprinde actiuni bazate pe calculele efectuate cu ajutorul calculatorului pentru calcularea impozitului pe venitul PFA in sistem real.