calculator venituri Pfa sistem real 2021

PFA sistem real 2021 – Declaratia Unica

Dupa cum va spuneam in articolele precedente, PFA-urile pot fi impozitate in doua modalitati:

1.In sistem real
2.La norma de venit.

Va punem la dispozitie un Calculator venituri PFA sistem real 2021, care va ajuta sa simulati taxele datorate la stat.

Despre PFA-urile impozitate la norma de venit, puteti citi mai multe informatii si puteti simula calcule de impozit, la sectiunea dedicata acestora, aici.

PFA-urile impozitate in sistem real, calculeaza taxele datoarate la stat, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Acestea, trebuie sa completeze registrul de incasari si plati, trebuie sa tina cont de toate veniturile si de toate cheltuielile efectuate in decursul unui an.

La inceputul activitatii PFA-ului, in termen de 30 de zile de la infiintare, exista obligatia depunerii Declaratiei Unice, cu veniturile estimate a se realiza in cursul anului in care PFA-ul s-a infiintat.
In situatia in care PFA-ul nu functioneaza pana la finalul anului, in termen de 30 de zile de la incetarea sau suspendarea activitatii la ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului), exista obligatia depunerii Declaratiei unice.
„Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum şi cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.”

La calculul impozitului, se tine cont atat de veniturile realizate conform codului CAEN, cat si de cheltuielile deductibile care pot fi luate in considerare.
Nu totate cheltuielile efectuate si trecute in registrul de incasari si plati pot fi luate in considerare, ci doar acelea care au legatura directa cu activitatea PFA-ului.Puteti citi aici mai multe detalii despre cheltuielile deductibile.

Prin depunerea Declaratiei Unice in 30 de zile de la infiintare, se va face estimarea venitului pentru anul in curs.
In functie de venitul estimat a se realiza, se vor calcula anumite taxe datorate la stat.
Pentru a stabili ce taxe are un PFA de achitat la stat, atat in ce priveste impozitul pe venitul PFA sistem real 2020, cat si in ce priveste contributiile la pensie (CAS) si la sanatate (CASS), trebuie luat in calcul plafonul anual care reprezinta echivalentul a 12 salarii minime pe economie (in anul 2021 plafonul este 2.300 lei *12 luni = 27.600 lei).
Daca veniturile estimate sau realizate efectiv intr-un an depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie, trebuie luata in considerare contributia la CAS si CASS, care se datoreaza obligatoriu daca se depaseste acest plafon.

In anul urmator, Declaratia Unica depusa, va cuprinde doua perioade distincte de calcul al impozitului si al taxelor.
Prima perioada o reprezinta anul precedent.Prin Declaratia Unica se regularizeaza sumele care au fost estimate in anul precedent.Pe baza datelor contabile, se stabilesc exact sumele realizate, se compara cu plafonul celor 12 salarii salarii minime pe economie si se stabilesc taxele datorate pentru anul precedent.Acest capitol reprezinta finalizarea calculului pentru anul precedent.ANAF nu mai trimite persoanelor fizice decizii de impunere, aceste informatii se pot verifica de catre fiecare persoana pe Spatiul Privat Virtual (SPV), prin crearea unui cont pe platforma ANAF.
A doua perioada din Declaratia Unica, o reprezinta estimarea veniturilor pentru anul in curs.Sumele estimate, se compara cu plafonul celor 12 salarii salarii minime pe economie.

Va punem la dispozitie un calculator venituri PFA sistem real 2021, care va ajuta sa faceti simulari de venituri si taxe, precum si sumele nete ramase dupa calcularea taxelor datorate catre stat.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre veniturile PFA sistem real 2021, despre Declaratia Unica, sau alte informatii legate de activitati independente, nu ezitati sa ne contactati.

Telefon: 0741 228 697
contact@contabilitatepebune.ro

Limitarea responsabilitatii

Acest calculator este pus la dispozitia dumneavoastra pentru a fi folosit numai cu scopul efectuarii unor simulari/ estimari privind calculul impozitului pe venitul PFA in sistem real. Acest calculator pentru calcularea impozitului pe venitul PFA in sistem real nu acopera toate particularitatile posibile.
LIN Premium Conta isi declina orice responsabilitate fata de orice persoana cu privire la orice fapt rezultat ca urmare a utilizarii acestui calculator pentru calcularea impozitului pe venitul PFA in sistem real. Recomandam sa solicitati o analiza a cazului dumneavoastra si o opinie personalizata inainte de a intreprinde actiuni bazate pe calculele efectuate cu ajutorul calculatorului pentru calcularea impozitului pe venitul PFA in sistem real.