Calculator venituri PFA sistem real 2023 – Declaratia Unica
Calculator PFA sistem real 2023 – Declaratia Unica
1.In sistem real
2.La norma de venit.
Va punem la dispozitie un Calculator venituri PFA sistem real 2023, care va ajuta sa simulati taxele datorate la stat.
PFA-urile impozitate in sistem real, calculeaza taxele datoarate la stat, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Acestea, trebuie sa completeze registrul de incasari si plati, trebuie sa tina cont de toate veniturile si de toate cheltuielile efectuate in decursul unui an.
La inceputul activitatii PFA-ului, in termen de 30 de zile de la infiintare, exista obligatia depunerii Declaratiei Unice, cu veniturile estimate a se realiza in cursul anului in care PFA-ul s-a infiintat.
In situatia in care PFA-ul nu functioneaza pana la finalul anului, in termen de 30 de zile de la incetarea sau suspendarea activitatii la ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului), exista obligatia depunerii Declaratiei unice.
„Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum şi cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.”
La calculul impozitului, se tine cont atat de veniturile realizate conform codului CAEN, cat si de cheltuielile deductibile care pot fi luate in considerare.
Nu totate cheltuielile efectuate si trecute in registrul de incasari si plati pot fi luate in considerare, ci doar acelea care au legatura directa cu activitatea PFA-ului.Puteti citi aici mai multe detalii despre cheltuielile deductibile.
Prin depunerea Declaratiei Unice in 30 de zile de la infiintare, se va face estimarea venitului pentru anul in curs.
In functie de venitul estimat a se realiza, se vor calcula anumite taxe datorate la stat.
Pentru a stabili ce taxe are un PFA de achitat la stat, atat in ce priveste impozitul pe venitul PFA sistem real 2023, cat si in ce priveste contributiile la pensie (CAS) si la sanatate (CASS).
Pentru a stabili ce impozit datoreaza un PFA la norma de venit in anul 2023, se aplica procentul de 10% la norma de venitul net realizat.
Pentru a stabili daca un PFA la norma de venit are de plata contributii la pensie (CAS) si la sanatate (CASS), trebuie luat in calcul plafonul anual stabilit de ANAF pentru anul 2023.
Din anul 2023, s-au introdus plafoane noi pentru CAS si CASS la PFA.
Pe scurt, se modifica baza anuala de calcul a CAS si CASS in cazul contribuabililor care obtin venituri din activitati independente.
Plafoane CAS (pensie – cota de 25% )
Pragul de la care apare obligativitatea platii CAS ramane acelasi, respectiv 12 salarii minime pe economie. Venitul ales de contribuabil ca baza de calcul a CAS pentru veniturile aferente anului 2023 nu poate fi mai mic decat:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate care depasesc 24 de salarii minime.
Important de retinut: PFA-urile care realizează venituri peste 24 de salarii minime vor plati la stat o contributie dubla fata de anul precedent.
Plafoane CASS (sanatate – cota de 10%)
In ceea ce priveste baza anuală de calcul a CASS, sunt introduse doua noi plafoane.Noile plafoane valabile in 2023 sunt:
- nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime
- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate care depasesc 24 de salarii minime.
In anul urmator, Declaratia Unica depusa, va cuprinde doua perioade distincte de calcul al impozitului si al taxelor.
Prima perioada o reprezinta anul precedent.Prin Declaratia Unica se regularizeaza sumele care au fost estimate in anul precedent.
Pe baza datelor contabile, se stabilesc exact sumele realizate, se compara cu plafonul celor 6/12/24 salarii salarii minime pe economie si se stabilesc taxele datorate pentru anul precedent.
Prima parte din Declaratia Unica reprezinta finalizarea calculului pentru anul precedent.
ANAF nu mai trimite persoanelor fizice decizii de impunere, aceste informatii se pot verifica de catre fiecare persoana pe Spatiul Privat Virtual (SPV), prin crearea unui cont pe platforma ANAF.
A doua parte din Declaratia Unica, o reprezinta estimarea veniturilor pentru anul in curs.Sumele estimate, se compara cu plafonul celor 12 salarii salarii minime pe economie.
Va punem la dispozitie un calculator venituri PFA sistem real 2023, care va ajuta sa faceti simulari de venituri si taxe, precum si sumele nete ramase dupa calcularea taxelor datorate catre stat.
Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre veniturile PFA sistem real 2023 despre Declaratia Unica, sau alte informatii legate de activitati independente, nu ezitati sa ne contactati.
Vrei să știi ce putem face pentru tine?
Limitarea responsabilitatii
Acest calculator este pus la dispozitia dumneavoastra pentru a fi folosit numai cu scopul efectuarii unor simulari/ estimari privind calculul impozitului pe venitul PFA in sistem real. Acest calculator pentru calcularea impozitului pe venitul PFA in sistem real nu acopera toate particularitatile posibile.
LIN Premium Conta isi declina orice responsabilitate fata de orice persoana cu privire la orice fapt rezultat ca urmare a utilizarii acestui calculator pentru calcularea impozitului pe venitul PFA in sistem real. Recomandam sa solicitati o analiza a cazului dumneavoastra si o opinie personalizata inainte de a intreprinde actiuni bazate pe calculele efectuate cu ajutorul calculatorului pentru calcularea impozitului pe venitul PFA in sistem real.