Plafonul de TVA 5% pentru locuințe crește la 700.000 de lei din 2022

Începând cu anul acesta, plafonul de 450.000 de lei pentru aplicarea unei cote reduse de TVA 5% la cumpărarea unei locuințe de către persoane fizice crește la 700.000 de lei, conform OUG 130/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 1202 din 18 decembrie 2021. 

Este important de menționat că majorarea plafonului de TVA 5% se aplică doar la o tranzacție per cumpărător, nefiind luat în considerare dacă persoana respectivă a mai efectuat o astfel de tranzacție anterior intrării în vigoare a acestor prevederi. 

Pentru a afla mai multe detalii despre noul mod de aplicare al cotei reduse de TVA 5% pentru locuințe, vă invităm să citiți în continuare acest articol. 

Care sunt condițiile pentru a beneficia de o cotă redusă de TVA 5% la cumpărarea unei locuințe?

Noul plafon de TVA 5% este valabil la achiziția imobilelor cu o suprafață utilă de până la 120 mp, care sunt locuibile în momentul vânzării și în cazul cărora valoarea acestora (fără anexe gospodărești) și a terenului unde sunt construite este mai mare de 450.000 de lei, dar nu depășește suma de 700.000 de lei. 

Locuința respectivă poate fi achiziționată de persoane fizice atât în mod individual cât și în comun cu alte persoane fizice. Cu toate acestea, cumpărătorii pot beneficia de cota redusă de TVA pentru locuințele a căror valoare se află în intervalul 450.000 – 700.000 de lei doar la prima tranzacție efectuată începând de la data de 1 ianuarie 2022. 

ATENȚIE: O persoană fizică poate beneficia, în paralel, de aplicarea cotei de TVA 5% și la achiziția locuințelor a căror valoare, cu tot cu cea a terenului pe care sunt construite, nu depășește 450.000 de lei. În acest caz, nu există limite în ceea ce privește numărul tranzacțiilor efectuate. 

Cum se ține evidența persoanelor care au achiziționat locuințe încadrate în noul plafon de aplicare al cotei de TVA 5%?

Pentru a verifica achizițiile anterioare realizate de o persoană fizică, legea prevede înființarea „Registrului achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, în format electronic. 

Notarii publici vor fi nevoiți să consulte acest document înainte ca actele juridice care atestă transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziția unei locuințe încadrate în plafonul extins de TVA 5% să fie autentificate. Totodată, notarii au obligația de a completa acest registru cu datele incluse în contractele de vânzare-cumpărare.

VEȘTI BUNE PENTRU CUMPĂRĂTORI: Persoanele fizice care au tranzacții nefinalizate la data de 1 ianuarie 2022 pot beneficia de modificarea adusă de OUG 130/2021 la aplicarea cotei de TVA 5% pentru achiziționarea locuințelor de până la 700.000 de lei, potrivit unor experți fiscali.

Stai la curent cu noutățile legislative 2022 cu LIN Premium Conta

Vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook, Contabilitate PE BUNE, unde puteți afla mai multe detalii despre cele mai importante știri din domeniul contabilității digitale și al salarizării.

Dacă aveți întrebări referitor la contabilitatea sau administrarea personalului firmei dumneavoastră, ne puteți contacta la numărul de telefon 0741 228 697 sau la adresa contact@contabilitatepebune.ro.

Suntem sociali: