Cesiune de parti sociale – 2019 / Cesiune firma

Continuam astazi seria de articole in care am discutat despre inființarea unei firme – pas cu pas, precum si ce ai de facut dupa ce ai infiintat firma si vom vorbi astazi despre cesiuni de parti sociale.

Prin definiție, cesiune reprezinta transmiterea prin contract de catre o persoana sau firma (numita cedent) unei alte persoane sau firme (numita cesionar) a unui bun sau a unui drept.

In speta, cesiunea de parti sociale reprezinta transmiterea printr-un contract de cesiune a partilor sociale ale unei societati catre una sau mai multe persoane, asociate deja in societate sau straine de aceasta, care dobandesc astfel calitatea de asociati.

In practica, se intalnesc diverse situatii pentru care se doreste cesiunea de parti sociale, cum ar fi:
-unul sau mai multi asociati doresc sa iasa din societate;
-cooptarea de noi asociati din afara societatii;
-asociatii existenti doresc sa modifice procentul de participare a fiecaruia la capitalul social.

Vom vorbi in prezentul articol despre cesiunea de parti sociale prin cooptarea de noi asociati din afara societatii.

Incheierea contractului de cesiune cu privire la partile sociale nu produce efecte juridice opozabile terilor ( ANAF, banci, colaboratori existenti ai societatii, etc), decat dupa inregistrarea operatiunii de cesiune la Oficiul pentru Registrul Comertului.Astfel, Art. 203 din L31/1990 privind societatile comerciale specifica urmatoarele:
„ ART. 203
(1) Transmiterea părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi în registrul de asociaţi al societăţii.
(2) Transmiterea are efect faţă de terţi numai din momentul înscrierii ei în registrul comerţului.
(3) Actul de transmitere a părţilor sociale şi actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociaţi vor fi depuse la oficiul registrului comerţului, fiind supuse înregistrării în registrul comerţului potrivit dispoziţiilor art. 204 alin. (4).”

In practica, se intalnesc doua modalitati prin care la finalul tranzactiilor, partile sociale vor fi cesionate catre persoane din afara societatii si anume:
1.varianta clasica, ce presupune 2 etape, poate dura in timp si doua luni de la data depunerii documentelor necesare primei etape.
2.varianta „indirecta”, ce presupune tot doua etape, dureaza mai putin ca termen de realizare, insa se procedeaza la majorarea capitalului social, prin cooptarea unuia sau a mai multor asociati.

Discutam despre prima varianta.
Inainte de inceperea formalitatilor de cesiune de parti sociale, recomandam sa se faca o analiza patrimoniala a societatii, o inventariere a patrimoniului existent la data preluarii, sa se stabileasca cu exactitate situatia juridica a societatii, ce datorii sau creante are, credite sau leasing-uri, bunuri mobile sau imobile, daca bunurile sunt sau nu libere de sarcini, daca sunt datorii catre asociatii cedenti, justificate prin contracte sau alte documente doveditoare, daca exista profit nerepartizat si se estimeaza distribuirea de dividende in viitor, etc.
Demararea procedurilor pentru cesiune de parti sociale are ca prim pas intocmirea Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor cand sunt mai multi asociati sau a Deciziei Asociatului Unic, cand este un singur asociat, prin care se stabilesc conditiile cesiunii, cum ar fi:
-catre cine se cesioneaza partile sociale
-care va fi participarea la capitalul social a fiecarui asociat (toti asociatii)
-cine va administra societatea
-alte precizari specifice fiecare cesiuni.
Aceasta hotarare trebuie sa fie aprobata de asociati reprezentând cel putin trei patrimi din capitalul social al societatii. Se depune în termen de 15 zile la Oficiul Registrului Comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata în Monitorul Oficial al Romaniei.
Oficiul Registrului Comertului va transmite, conform L31/1990 , pe cale electronica, hotararea catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
Toate persoanele interesate, cum ar fi creditorii, orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale.In aceasta etapa, este foarte utila analiza patrimoniala/verificarea facuta anterior demararii procedurilor.
Transmiterea partilor sociale va opera, in lipsa unei opozitii, la data expirarii termenului de opozitie, iar daca a fost formulata o opozitie, la data comunicarii hotararii de respingere a acesteia.

Daca nu a fost formulata o opozitie, se poate trece la etapa a doua.
In aceasta etapa se intocmesc restul documentelor privind cesiunea de parti sociale, care cuprinde, dar nu se limiteaza la:
-Contractul de cesiune, care contine toate conditiile cesiunii
-Actul constitutiv actualizat
-Documentele specifice solicitate de Oficiul pentru Registrul Comertului (ONRC)

In aceasta etapa, detaliem importanta pretului la care se face cesiunea de parti sociale.
Acest pret trebuie stabilit de comun acord in contractul de cesiune.
Partile sociale se pot cesiona la valoarea lor nominala, sau la un pret stabilit de comun acord intre parti, care sa nu fie sub valoarea minima legala.
Daca partile sociale se cesioneaza la valoarea lor nominala, asociatii care preiau partile sociale trebuie sa plateasca asociatilor care cedeaza partile sociale, valoarea capitalului social existent cuvenit.
Daca partile sociale se cesioneaza la o valoare superioara valorii nominale atunci pe castigul generat din diferenta de valoare, persoana care cedeaza este obligata sa achite un impozit pe venit aplicat la castigul realizat din aceasta tranzactie.
Aceste venituri sunt incadrate conform codului fiscal, la Venituri din investitii.
Astfel, beneficiarul de venit (cedentul) este cel care determina castigul sau pierderea din transferul titlurilor de valoare, si va depune formularul „Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.Acesta va datora impozitul pe venit de 10%.

Varianta „indirecta” de cesiune de parti sociale, presupune o prima etapa de majorare de capital social prin cooptare de asociati din afara societatii.
In aceasta etapa se intocmesc, dar nu se limiteaza la:
-Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor sau Decizia Asociatului Unic de majorare a capitalului social
-Actul constitutiv actualizat
-Documentele specifice solicitate de Oficiul pentru Registrul Comertului (ONRC)
In 3-4 zile Se va solutiona dosarul de catre ONRC si se poate trece la etapa a doua.
In aceasta etapa, se va realiza o cesiune de parti sociale catre asociati existenti ai firmei, cei preluati prin majorarea de capital social.
In aceasta etapa se intocmesc, dar nu se limiteaza la:
-Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor sau Decizia Asociatului Unic de majorare a capitalului social
-Actul constitutiv actualizat
-Documentele specifice solicitate de Oficiul pentru Registrul Comertului (ONRC)

Daca, dupa ai citit articolul nostru, ti se pare complicata procedura de cesiune parti sociale, firma noastra de contabilitate Cluj te poate ajuta cu servicii de cesiune parti sociale, servicii de infiintare firma, precum si cu diverse servicii contabile Cluj.
Află mai multe detalii aici.
Urmărește-ne in continuare pe canalul nostru de stiri , pentru a citi articole viitoare, cum ar fi:
Vreau să imi deschid un punct de lucru.Ce am de facut?
Modificare sediu firma
Lichidare firma Cluj Pas cu Pas

Urmarește și pagina noastra de facebook, pentru a fi la curent cu noutatile legislative.
Like+Share…

Un like?
  •  
  •