Contabilitate Upwork – obligații și taxe freelancer Romania

Ce este un freelancer?

 Conform definiției, un freelancer, liber profesionist sau „lucrător freelance” este o persoană care lucrează independent, care desfășoară o profesie fără un angajament pe termen lung cu un angajator. Freelancerii pot fi uneori reprezentați de o firmă sau agenție care se ocupă cu găsirea clienților, sau cu revânzarea serviciilor oferite de freelanceri.
Cele mai populare domenii de activitate sunt:Planificare și management evenimente, Copywriting și content writing (scrierea de conținut, articole, sau texte destinate marketingului), IT, Design grafic și web design, Producție și editare video, Traduceri, Consultanță și planuri de afaceri, Servicii de optimizare pentru motoarele de căutare (SEO).
Cele mai populare platforme de freelancing sunt:
Upwork.com, Freelancer.com, Guru.com, Fiverr.com, Microjoburi.ro

Fiind propriul tău șef, ai o serie de avantaje şi dezavantaje.

Care sunt avantajele unui freelancer?

 Printre avantaje ar fi:
-Câștigul tău nu este limitat la un anumit plafon, cu cât munceşti mai mult cu atât câştigi mai mult.
-Nu îți impune nimeni un program de lucru
-Tu îți alegi locul de unde vei lucra
-Tu îți alegi cu cine vei lucra si ce proiect vei dezvolta cu respectivii clienți.

Care sunt dezavantajele unui freelancer?

 Dezavantajele ar putea fi:
-Câștigurile tale pot varia mult de o lună la alta
-Trebuie sa oferi servicii de calitate, care depind de pregatirea ta intr-un anumit domeniu, trebuie să oferi tot timpul ceva în plus față de alte persoane.
-Trebuie să îți faci un plan de activitate, să iți gestionezi eficient timpul
-Trebuie să îți faci o rezervă de bani din perioadele când încasezi mai mult, ca să ai pentru perioadele în care încasarile sunt mai mici.

 După ce ai studiat avantajele si dezavantajele de a fi freelancer și ai decis că ți se potrivește, va trebui obligatoriu să mergi la ONRC ( Oficiul Național al Registrului Comerțului) și să îți alegi o formă legală de funcționare.
Poți alege să îți inființezi o firmă (SRL), sau poți alege una din formele specifice activităților independente, cea mai utilizată fiind PFA-ul.

 Dacă ai decis să iți înființezi un SRL (microîntreprindere) pentru activitatea de freelancing, în acest caz ți se aplică regulile valabile pentru orice SRL, respectiv îți poți deduce cheltuieli care au legătură cu activitatea desfășurată de tine, poți avea salariați (nefiind restricționat numărul de angajați), poți emite facturi către clienții tăi.

Ce taxe ai de plătit ca freelancer ce deține un SRL?

 Dacă ai cel puțin un salariat cu 8 ore (poți fi chiar tu salariatul), atunci vei plăti 1% impozit pe tot ce facturezi (suma facturată, nu suma netă care îți rămâne după ce scazi comisionul Upwork).
Dacă nu ai cel puțin un salariat cu 8 ore, atunci vei plăti 3% impozit pe tot ce facturezi.
Ce mai ai de plătit?
TVA pentru comisionul facturat către tine de către platforma Upwork (voi detalia mai jos ce înseamnă acest lucru).
Care este profitul tău?
În acest caz, diferenta intre tot ce ai facturat si tot ce ai cheltuit (salarii, impozit pe venituri de 1% sau 3%, TVA, comision Upwork, comisioane bancare, etc), reprezintă profitul firmei.
Cum pot ajunge acești bani la tine?
Sub formă de dividende.Ca să poți beneficia de dividende, firma trebuie să îți rețină din acești bani impozit pe dividende de 5%.
Până în acest moment a fost obligația firmei să declare veniturile.De aici încolo intervine obligația ta de a informa fiscul că obții venituri ca persoană fizică.
Așadar, dacă dividendele de care beneficiezi depăsesc plafonul anual de 12 salarii minime (pentru anul 2019 plafonul este de 2.080 lei*12 luni = 24.960 lei) , atunci, prin depunerea declarației unice, iți vei stabili obligația ta de a plăti ca persoană fizică, contribuția la sănătate.

 Dacă ai decis să iți înființezi un PFA pentru activitatea de freelancing, te supui regulilor celor care obțin venituri din activități independente.

Ce taxe ai de plătit ca freelancer ce deține un PFA?

Daca ești în categoria impozitării pe bază de norme de venit, iar veniturile tale stabilite pentru categoria ta de venituri și pentu județul tău nu depășesc plafonul de 12 salarii minime pe economie pentru anul în curs, atunci vei plăti impozit de 10% aplicat asupra normei anuale de venit ajustate.
Dacă norma ta anuală de venit depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie, atunci vei datora și contribuții la CAS (pensie) si CASS (sănătate).
În acest caz, cheltuielile tale, dar și veniturile, chiar dacă depășesc norma de venit, nu influențează contribuțiile datorate la stat.
Normele de venit pentru anul 2019 pot fi consultate aici.

 Daca ești în categoria impozitării în sistem real, vei plăti contribuțiile în funcție de venitul tău efectiv realizat, ca diferență intre ce ai facturat și ce cheltuieli deductibile (legate de activitatea desfășurată) ai avut.
Dacă venitul tău net nu depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie, atunci vei datora impozit de 10% aplicat asupra venitului net.
Dacă venitul tău net depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie, atunci vei datora și contribuții la CAS (pensie) si CASS (sănătate).
In ambele situații trebuie să depui declarația unică, prin spațiul privat virtual (SPV), sau cu o semnatură electronică.
Și la PFA, ca și la SRL, ai de plată TVA pentru comisionul facturat către tine de către platforma Upwork.

De ce trebuie să plătești TVA, dacă tu ești neplătitor de TVA?

Pentru că acest comision facturat de către Upwork nu este scutit de TVA.Dacă tu nu ești inregistrat pe platformă cu un cod valid de TVA, atunci ți se va factura comisionul in plus cu TVA-ul, dar conform legislației din România, TVA-ul se datorează unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice (România).
La ce sumă se aplică acest TVA?
Presupunem că ați prestat servicii de 100 USD.
Upwork reține un comision (Fee-ul) de 10%, adică 10 USD
Pentru acești 10 USD, Upwork emite factură, cu specificația referitoare la TVA de „reverse charge” (taxare inversă).
La această sumă de 10 USD aplică 19% TVA, care se plătește lunar la stat.

Citește și Regimul derogatoriu , Înființare firmă – Pas cu pas , Cesiune firmă

 Ne poti urmări si pe pagina de facebook

 Urmărește și canalul nostru de știri și noutăți

Telefon: 0741 228 697
E-mail: contact@contabilitatepebune.ro

 

Suntem sociali: