Firmă suspendată declarată inactivă de către ANAF

Cum se poate relua activitatea după ce ai fost declarat inactiv de către ANAF?

Decizia de suspendare a activității unei firme, poate avea la bază mai multe motive.
Unele firme nu mai desfășoară activitate pentru o anumită perioadă de timp și decid să își suspende activitatea, altele nu vor să mai aibă grija contabilului și a depunerii declarațiilor, altele, pur și simplu au suspendat activitatea cu mulți ani în urmă, încă de pe vremea când se datora impozitul forfetar, care era un impozit minim obligatoriu, indiferent dacă aveai cifră de afaceri sau nu și au considerat că suspendarea activității este o soluție de moment pentru a scăpa de plata acestui impozit.
Oricare ar fi fost motivele suspendării, firmele aveau la dispoziție această opțiune pe o perioadă limitată de timp, de maxim trei ani.
Suspendarea activității, trebuie efectuată la ONRC (Oficiul Naționaul al Registrului Comerțului).
Ce se poate întâmpla dacă nu ai reluat activitatea firmei după cei trei ani?
Există mai multe „scenarii” posibile.
Dacă ai optat pentru varianta suspendării pentru trei ani și ai solicitat la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) obținerea regimului derogatoriu ( vezi aici articolul nostru despre regimul derogatoriu), după expirarea celor trei ani de suspendare, implicit iși pierde valabilitatea și regimul derogatoriu.
În acest caz, poți fi pus în situația neplăcută în care tu crezi că nu trebuie să depui declarații la ANAF, pentru că ai firma suspendată, în realitate însă, după expirarea celor trei ani, aveai obligația de a depune trimestrial declarațiile.
Ce se intâmplă la ANAF?

Îți poate declara firma inactivă, te publică in Registrul contribuabililor inactivi sau reactivaţi , inclusiv poate avea repercusiuni asupra ta, in calitate de administrator al firmei.
Unele firme, care au suspendat activitatea cu mulți ani în urmă, se regăsesc în situația în care nu pot relua activitatea, deoarece între timp s-a modificat nomenclatorul cu codurile CAEN pe care le au în statutul firmei.

Ce este de făcut în cazul in care ți-au „expirat” codurile CAEN?
Depui la ONRC o cerere, prin care soliciți actualizarea codurilor CAEN, apoi poți continua cu depunerea documentației pentru reluarea activității.
Important de știut: în această etapă, trebuie să verifici dacă nu cumva ți-a expirat sediul, acesta fiind un alt motiv pentru care ANAF declară firmele inactive.
După ce ai obținut de la ONRC dovada reluării activității firmei, trebuie să mergi la ANAF să iți clarifici situația cu „inactivitatea”.

Cum poți să iți clarifici situația cu „inactivitatea”?
Dacă ai declarații nedepuse pe o anumită perioadă de timp, prima dată trebuie să iți depui „din urmă” toate declarațiile, să iți îndeplinești toate obligațiile pe care le aveai către ANAF și doar după ce le-ai rezolvat pe toate, poți trece la pasul următor:
Depunerea cererii către ANAF, prin care soliciți Reactivarea societății și ștegerea faptelor înscrise în cazierul fiscal al administratorilor (dacă este cazul).
Documentele care se depun la ANAF pentru reactivarea societății sunt:
Cererea adresată ANAF
Copie de pe documentele de reluare a activității primite de la ONRC
Dovada prelungirii sediului dacă este cazul)
Actul modificator al prelungirii de sediu (contract de închiriere/comodat)

Citește și Regimul derogatoriu , Înființare firmă – Pas cu pas , Cesiune firmă

Telefon: 0741 228 697
E-mail: contact@contabilitatepebune.ro

Suntem sociali: